Hűtést igénylő élelmiszeripari termékek szállítása

Köztudott és mindenki számára egyértelmű, hogy a friss, gyorsan romló élelmiszerek szállítása kizárólag kiemelt figyelemmel, speciális fuvareszközökkel, engedélyekkel és szigorú szabályok betartásával lehetséges biztonságban.

 

A hűtést igénylő élelmiszeripari termékek nagyobb távolságra történő szállítása esetén speciális járműveket szükséges igénybe vennünk. Fontos, hogy a zárt rakodótér mellett, állandó hőmérsékletet biztosítsunk a szállítani kívánt árunak. A hűtőjárművek és hűtőgépek műszaki kivitelezése szabályozás alatt áll, illetve állapotuk időszakos felülvizsgálata szükségszerűen megtörténik az ATP Egyezménynek megfelelően. A hatóságok rendszerint ellenőrzik a szigorú előírások betartását.

Az ATP Egyezmény

Az ATP Egyezmény (Agreement on the International Carriage of Perishable Foodstuffs and on the Special Equipment to be Used for such Carriage) a hűtőjárművek, hűtőgépek műszaki kivitelezését, állapotuk időszakos felülvizsgálatát szabályozza. A szigorú előírások betartását a hatóságok rendszeresen ellenőrzik. Csak érvényes bizonyítvánnyal rendelkező járművek fuvarozhatnak hűtést igénylő árukat.

 

Az ATP Egyezményhez csatlakozott országok csak olyan hűtőkocsikkal engedélyezik az élelmiszerek behozatalát a saját területükre, amelyek az egyezmény előírásainak megfelelnek.

Milyen hőmérsékleti előírások vonatkoznak a különböző élelmiszerekre?

Hőmérsékleti viszonyok a fagyasztott és mélyhűtött élelmiszerek szállításánál:

  • Jégrémek és fagyasztott vagy gyorsfagyasztott (mélyhűtött) sűrített gyümölcslevek -20 °C

  • Fagyasztott vagy gyorsfagyasztott, mélyhűtött halak – 18 °C

  • Bármilyen más gyorsfagyasztott, mélyhűtött élelmiszer – 18 °C

  • Fagyasztott vaj vagy egyéb zsiradék – 18 °C

  • Fagyasztott belsőségek, aprólékok, tojássárgája, baromfi és szárnyas vad – 12 °C

  • Fagyasztott hús – 10 °C

A legmagasabb hőmérséklet a berakás, a szállítás és a kirakás ideje alatt a rakomány egyetlen pontján sem haladhatja meg a fenti értékeket.

 

Hőmérsékleti viszonyok egyes nem fagyasztott vagy nem gyors/mélyhűtött élelmiszerek szállításánál:

  • Belsőségek és aprólék + 3 °C

  • Vaj + 6 °C

  • Szárnyas vad + 4 °C

  • Azonnali fogyasztásra szánt tej tartályban (nyers vagy pasztörizált) + 4 °C

  • Tej az élelmiszeripar számára + 6 °C 

  • Tejtermékek (joghurt, kefir, tejszín és nyers sajt + 4 °C

  • Hal, molluszkok, rákfélék . Mindig olvadó jégben kell szállítani.

  • Húskészítmények + 6 °C

  • Hús (belsőségek kivételével) + 7 °C

  • Baromfi és nyúl + 4 °C

Ezen élelmiszerek hőmérséklete nem haladhatja meg a szállítás során ezeket az értékeket.

Mentesség

A hatóságok mentesítik azon hűtőkocsikat, amelyek gyorsan romló élelmiszereket szállítanak, a tehergépjárművekre vonatkozó közlekedési tilalmak egy része alól. Az európai országok többségére jellemző, hogy a mentességek még a hétvégi, ünnepnapi tilalmak során is érvényesek. A mentesítés nem vonatkozik azokra a járművekre, amelyek üres, úgynevezett „száraz” árut fuvaroznak.

Thermoscript műszer

A hűtőtérben jelen lévő hőmérséklet változása és fenntartása a thermoscript műszer használatának köszönhető. Ez az eszköz a hűtő félpótkocsik felszerelése közé tartozik, amely folyamatosan méri és papírcsíkon, korongon, vagy digitálisan rögzíti a hőmérsékletre vonatkozó adatokat. Az ATP Egyezmény betartását minden esetben igazolhatjuk ezekkel a mért adatokkal. A műszer alkalmazása mellett az egyéb okmányok, mint például a hűtőlap használata is fuvarozóink kötelezettségei közé tartoznak.

KATEGÓRIÁK